Milieu stickers

Hier in Duitsland wordt meer en meer aan de weg getimmerd als het gaat om milieubescherming.

Eén van de maatregelen is de verplichting van een sticker achter de voorruit die de mate van vervuiling van je auto aangeeft. Natuurlijk in het kader van het overschrijden van de EU-luchtkwaliteitgrenzen, iets dat in de meeste grote steden in de Europese Unie aan de orde is.

Er zijn verschillende stickers, de kleur geeft de mate van vervuiling aan en bepaalt in welke gebieden je mag verkeren met je auto. Met een groene sticker kan je fluitend alle Umweltzones in, met een gele of rode, of wanneer de sticker je zelfs is geweigerd, moet je goed opletten als je van 'Umweltzone' naar 'Umweltzone' rijdt of je daar nog wel geoorloofd mag verkeren met je bolide.

Nou denk je misschien: "Wat moet ik nou met die informatie. Leuk voor jullie daar in Georgsdorf, had je maar niet moeten emigreren. Ik kom enkel op de kerstmarkt in Köln en ga in de Harz op zomervakantie, dus heb ik hier niets mee te maken."
bron: tüv nordEn dat is het hem nou juist, de verplichting om met zo'n sticker te rijden geldt niet alleen voor de inwoners van Duitsland, maar voor ALLE auto's die in Duitsland rijden. Dus ook voor die van toeristen. Vanaf 1 april 2008 wordt er ook echt beboet: in Köln bijvoorbeeld 40 euro per overtreding.

En dan denk je, dan doe ik dat maar, zo'n sticker. Maar hoe?
Bij de Tüv-Nord kan je een formulier downloaden (of bij hun vestiging in Vaassen langs gaan met je kentekengegevens). Je vult de gegevens in en machtigt hen om eenmalig de kosten van de sticker af te schrijven. Normaal gesproken krijg je de sticker dan binnen twee werkdagen thuisgestuurd. Mocht het zo zijn dat je voertuig niet voor een sticker in aanmerking komt (te grote fijnstof uitstoot), dan hoef je uiteraard ook niets te betalen. 
Wat het kost? Op het moment van schrijven € 17,85.

Maar wees gerust: voor hen die bij ons langs zouden willen komen is de weg voorlopig ongeblokkeerd en zijn er in de streek nog geen plannen tot het invoeren van een Umweltzone (zie http://www.env-it.de/luftdaten/download/public/html/Umweltzonen/index.htm).

Reacties

Anoniem zei…
Eh, dus jullie auto heeft een rode sticker, begrijp ik dat goed uit de foto?!

Jammer dat dit soort maatregelen niet door heel Europa wordt doorgevoerd. EU? EU?
Anoniem zei…
De beste wensen voor het nieuwe jaar van ons allemaal.

Het lijkt er op dat we hem niet nodig hebben als we naar Denemarken gaan.
Lianne
Anoniem zei…
Geldt dit ook voor de autosnelweg naar denemarken:-)??
@Lianne en Petry: het gaat echt puur om steden de aankomende jaren omdat daar de hoeveelheid fijnstof het grootst is. Nou lopen er wel grote snelwegen door stedelijk gebied, kijk maar hoe het in Nederland rond Utrecht loopt (het is ook niet voor niets dat ze daar overal 80 km/u hebben ingesteld). Maar vooralsnog is er geen vuiltje aan de lucht zou ik bijna zeggen als je enkel door Duitsland rijdt. Op http://de.wikipedia.org/wiki/Bild:Umweltzonen_in_Deutschland.svg kan je de geplande en al ingerichte Umweltzones mooi op de kaart zien, dan zie je ook dat je daar als je naar Denemarken reist helemaal niets mee te maken krijgt.
@ Patty: uhmmuh uhm gevoelige vraag, we moeten nog een hoop rond de auto regelen vrees ik.
Anoniem zei…
Oeps. Sorry. :-)

Populaire posts van deze blog

Alfrodull's Moby gecastreerd

We verwachten kittens!